Extra uitleg op jouw moment

Tekst met vragen

Begin een tekst met vragen niet direct woord voor woord te lezen. Pak liever eerst de grote lijn. Voor veel leerlingen blijkt dit tenminste een goede aanpak. Je krijgt zo een goed overzicht van en een beter inzicht in de tekst. We doen dit door te lezen in drie rondes:
Ronde 1: Oriënterend: lees de titel, inleiding en slot;
Ronde 2: Grote lijnen: lees de eerste zin van elke alinea;
Ronde 3: Details: lees nu alles studerend en analyserend.

Nieuw Eindexamen Nederlands mei 2017:

Let op! Het nieuwe examen Nederlands bevat 4 tot 6 teksten met vragen, waaronder ten minste een wat langere begintekst. Ten aanzien van deze tekst het volgende:

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de weging van deze eerste tekst van 50-55% naar 35-40% van het totale examen. Bij het examen 2012-I was dat nog 31 van de 55 punten; bij het examen 2016-I slechts 24 van de 66 punten. De helft van de tijd besteden aan de eerste tekst was in 2012 dus logisch. Als je daar bij het komende CE nog van uitgaat, kom je hoogstwaarschijnlijk in tijdnood. Wat doen we hiermee?

Bij het maken van het CE is het goed hiermee rekening te houden en bij aanvang eerst in kaart te brengen hoe de punten verdeeld zijn en een tijdsplanning te maken (met natuurlijk aan het eind nog nakijktijd). De in de video genoemde tijden moeten dus naar beneden worden bijgesteld.

Voor meer informatie kijk je naar de uitleg van Arnoud Kuijpers.

Onderstreep en markeer

Onderstreep en markeer

Geef een reactie

Niet-werkende link?
Mocht een link niet werken, dan willen we dat zo snel mogelijk in orde maken. Kopieer daarvoor de URL en stuur deze naar: dedigitaledocent@gmail.com
Views